lopende projecten

Crash Course Cultureel Ondernemerschap

Voorjaar 2019: crash course cultureel ondernemerschap met concrete handvatten op het gebied van leiderschap, ondernemerschap, financiering en marketing.

ATANA in company

De ATANA bestuurders-training in 1 dag - voor bedrijven die hun personeel de tools willen geven maatschappelijk aan de slag te gaan in een bestuur of raad van toezicht.

Drongo Festival 2012 - dag van meertaligheid

Drongo Festival is opgericht in het voorjaar van 2012 door de Taalstudio i.s.m. binoq atana.

Op 19 september 2012 ging de eerste editie van het Drongo-festival van start in de Openbare Bibliotheek (OBA) aan het Oosterdokseiland. Eerste, omdat de organisatoren tijdens het organiseren meteen maar een volgende editie planden. De belangstelling voor een festival waarin meertaligheid in al zijn aspecten centraal staat, blijkt groot. Zo groot zelfs, dat het festival al een week van tevoren volledig was uitverkocht.

De aftrap vindt plaats in het Theater van 't Woord op de zevende verdieping van de OBA. De presentatie is in handen van Klokhuispresentatrice Dolores Leeuwin, zelf meertalig opgegroeid.

OBA-directeur Hans Van Velzen opent het programma. Hij toont zich verheugd over het feit dat het festival plaatsvindt in zijn bibliotheek: "Bij uitstek een goede plek," aldus van Velzen, "neem alleen al de naam van deze theaterzaal: 'Het Theater van 't Woord'. De OBA doet heel veel aan taalverwerving en ook onze werknemers zijn representatief voor de doelgroep: dertig procent is meertalig. Je hoeft hier maar de trap af te lopen en je staat midden in het onderwerp." Van Velzen hoopt dat als mensen na deze dag de bibliotheek verlaten, hun waarneming is veranderd, en ze zich realiseren hoe meertalig de stad eigenlijk is.

Maaike Verrips, de initiatiefneemster van dit festival, vindt dat het tijd wordt dat meertaligheid uit de negatieve sfeer wordt gehaald. "Meertaligheid is een oplossing, niet een probleem." Ze hoopt vandaag zoveel mogelijk partijen bij elkaar te brengen. Op een groot scherm zien we beelden van de drongo, de naamgever van het festival: een indigoblauw vogeltje met een staart uitlopend in sierlijke uitlopers met kwastjes. "Als hij vliegt, vliegen er twee vlaggen achter hem aan." Gelach in de zaal.

.."Nog bijzonderder is dat het beestje meertalig is", vervolgt Verrips, "en daar doet hij zijn voordeel mee; als het moet, kan hij zijn territorium verdedigen door andere dieren in hun eigen taal aan te spreken of te waarschuwen. Evolutionair is de drongo daarmee in het voordeel ten opzichte van andere vogels. Een uitstekend symbool, kortom, voor dit festival."
Dan is het tijd voor dokter Drongo, overgevlogen uit de Andaman-eilanden. Uit zijn zingende zaag tovert hij een exotische melodie. De doventolk op het podium voert een stil ballet op wanneer ze de ijle, waaierende geluiden in gebaren omzet. Dokter Drongo doet een oproep aan het publiek om een gezamenlijk Drongolied te maken: een meertalig, door de bezoekers in hun talen te zingen lied op een aanstekelijke melodie.
lees meer.......


terug naar projecten
test